Parfum wordt al eeuwenlang gebruikt om onszelf lekker te laten ruiken, grote kans dat je zelf ook wel een aantal lekkere geurtjes in huis hebt. Misschien koop je regelmatig de heerlijkste geuren bij een Parfumwebshop, maar wist je dat er nog veel meer te ontdekken valt over parfum dan alleen de geur? In deze blog lees je 7 interessante feiten over parfum, van de geschiedenis tot geurnoten en de verschillende soorten parfums die er zijn.
Parfum is al duizenden jaren oud en werd oorspronkelijk gebruikt door de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Zij maakten parfums door bloemen, kruiden en harsen te mengen met verschillende oliën, die vervolgens op de huid werden aangebracht. Parfum werd in de geschiedenis vooral gebruikt voor spirituele en religieuze doeleinden, maar ook als statussymbool werd het veelal gebruikt.
Er zijn verschillende soorten parfums, bijvoorbeeld eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne. Eau de parfum heeft de hoogste concentratie parfum en blijft daardoor het langst op de huid ruiken. Eau de toilette en eau de cologne hebben een lagere concentratie en vervliegen sneller maar zijn ook betaalbaarder.
Parfum wordt niet alleen gebruikt om lekker te ruiken, maar wordt ook regelmatig als marketingtool ingezet. Veel bekende merken gebruiken parfums om hun imago te versterken, goede voorbeelden hiervan zijn merken zoals Chanel, Jean Paul Gaultier, Dior en Gucci.
Wist je dat geuren een sterke invloed hebben op onze emoties en ons geheugen? Zo kan een bepaalde geur herinneringen oproepen aan een specifieke gebeurtenis of persoon. Daarom zijn parfums vaak erg persoonlijk en kun je hiermee een statement maken, net als met fashion. Vaak dragen mensen een specifiek parfum op hun trouwdag, en telkens wanneer ze die geur weer dragen, brengt het hen terug naar die speciale dag.
Het kiezen van de juiste parfum kan nog best lastig zijn, aangezien de geur op elke huid anders kan ruiken. Dit heeft vooral te maken met de Ph-waarde van je huid. Het is daarom belangrijk om een parfum goed te testen voordat je het koopt. Spuit wat parfum op en draag het minstens een dag om te ervaren hoe de geur zich gedurende de dag ontwikkelt.
De houdbaarheid van parfum kan verschillen per geur en per persoon. Over het algemeen blijft een parfum gemiddeld 6 tot 8 uur op de huid ruiken. Om de levensduur van je parfum te verlengen, kun je het beste parfum aanbrengen op warme plekken zoals de polsen, nek en achter de oren en wrijf nooit je polsen tegen elkaar aan.
Parfums bevatten zogenaamde geurnoten, deze worden ingedeeld in drie categorieën, namelijk: topnoten, hartnoten en basisnoten. Topnoten zijn de geuren die je als eerste ruikt wanneer je een parfum opspuit. Deze geuren zijn vaak licht en fris en vervagen na een tijdje. Hartnoten vormen het hart van een parfum en ruik je nadat de topnoten zijn vervlogen. Deze geuren zijn vaak bloemig of fruitig en geven het parfum zijn karakter. Basisnoten zijn de zwaardere geuren die het langst blijven hangen en worden gezien als de basis.
Terug naar Beauty