Het eten van vlees zit in ons systeem. Meerdere jaren geleden was het een luxe als je iedere dag vlees kon eten. Het was duur en zeker niet voor iedereen weggelegd. Nu dat vlees iets makkelijker verkrijgbaar is en wel voor iedereen betaalbaar, bereiden we vrijwel iedere gerecht mét vlees. Maar hoe goed of niet goed is dit eigenlijk voor het milieu? Wat zijn de gevolgen van geen vlees meer eten?

Anders eten

Met de jaren zijn wij als consument steeds bewuster geworden met voeding en wat we in ons nemen, waar het vandaan komt of wat het met ons lichaam doet. Maar zo denken we de laatste tijd ook veel aan het vleesindustrie milieu en hoe we deze kunnen redden van (onze eigen) afgang.

Zo is het eten van iedere dag vlees helemaal niet nodig. Het is een gewoonte die wij hebben overgenomen en nu niet meer zo snel los laten. Vlees eten en het milieu hebben een sterke verbinding waarbij het milieu verslechterd wanneer er meer vlees wordt gegeten. Vele mensen besluiten dan ook om geen vlees meer te eten.

Dit zijn de gevolgen van een week geen vlees eten

# Je bespaart zo'n 130 liter water

Deze hoeveelheid water zou anders gebruikt worden voor de irrigatie van de veehouderij en dus jouw dagelijks stukje vlees.

# 76 kilometer met de auto rijden

Wanneer je ervoor kiest om een week geen vlees te eten, bespaar je zo'n 13.3 kg uitstoot van broeikasgassen. Deze broeikasgassen waren anders afkomstig van de productie van de veehouderij, verpakkingen van je vlees en het vlees zelf. Deze uitstoot is te vergelijken met het rijden van 76 km met de auto.

# 770 gram dierenvlees

De gemiddelde consument eet zo'n 110 gram vlees per dag. Wanneer je een week geen vlees eet bespaar je dus 770 gram dierenvlees. Stel je voor wat voor effect dit kan hebben wanneer meerdere mensen ervoor kiezen een week of zelfs helemaal zonder vlees te leven. Vlees eten en het milieu zijn 2 belangrijke onderwerpen.

Alle kleine beetjes helpen

Is de week geen vlees meer eten je bevallen maar wil je zo af en toe nog wel eens vlees eten? Verminder dan gewoon het aantal dagen van vlees eten en vervang deze maaltijden met plantaardige en/of vegetarische gerechten. Al met een klein beetje help jij het milieu en de vleesindustrie milieu te verbeteren.

 

Deze gegevens zijn afkomstig van www.weekzondervlees.nl. 9 t/m 15 Maart vind de volgende Nationale week zonder vlees plaats!

Terug naar Food
Uw advertentie hier?