Eerste hulp bij een verstopte gootsteen

Oh nee! Er staat een flinke laag bruin water in je gootsteen en je hebt geen idee wat je nu moet doen. Terwijl de nare lucht zich door jouw huis heen verspreidt, probeer jij ondertussen oplossingen te verzinnen. Want hoe ga je nu te werk? Wat doe je met al die vuile vaat? Is het nu juist wel of niet goed om de kraan open te draaien? Wat als je het probleem erger maakt?

Raak vooral niet in paniek. Een verstopte afvoer is heel vervelend, maar in de meeste gevallen ook relatief gemakkelijk op te lossen. Dit is bovendien iets wat je in de meeste gevallen gewoon zelf kunt doen. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je te werk moet gaan. Daarom geven we hier enkele tips bij het ontstoppen van jouw gootsteen.

Maak gebruik van een plopper

Een plopper is een veelgebruikte tool om de verstopping in de gootsteen op te lossen. Dit is bovendien ook erg gemakkelijk. In de meeste gevallen wordt de verstopping zo zeer snel uit de gootsteen verwijderd. Maak de onderkant van de plopper eerst even warm onder de kraan en zet deze vervolgens recht op de afvoer van de verstopte gootsteen. Probeer nu krachtige, pompende bewegingen te maken. Je moet echt heel veel druk zetten. Wanneer je genoeg druk zet, trek je de verstopping er gemakkelijker uit.

Laat voordat je de plopper gebruikt altijd een laagje water in de gootsteen staan. Hierdoor versterk je de zuigkracht van het rubber en zal het makkelijker zijn om extra druk te zetten.

Denk je dat de verstopping volledig verwijderd is? Laat dan de kraan meerdere malen lopen en blijf de plopper nog even gebruiken. Op die manier weet je zeker dat alles wegspoelt. Je kunt eventueel ook nog een vloeibare ontstopper door de afvoer laten lopen. Dan weet je zeker dat alle viezigheid volledig verwijderd is.

Soda en heet water

Heb je geen vloeibare ontstopper in huis? Maar heb je nog wel een zakje soda liggen? Dan kun je dit ook prima gebruiken. Meng de soda met goed heet water. Dit mengsel kun je beetje bij beetje in de verstopte gootsteen laten lopen. Wanneer je dit een nachtje laat weken is de kans groot dat de verstopping geheel verdwenen is. Vergeet niet om de gootsteen nog even goed door te spoelen met heet water.

Voorkomen is beter dan genezen

Een verstopte gootsteen is ontzettend vervelend en in de meeste gevallen ook gewoon goed te voorkomen. Vooral in de keuken komen er veel verstoppingen voor. Met name doordat deze ook als ‘vuilnisbak’ wordt gebruikt. Restjes eten belanden in de gootsteen en ook vetresten worden zonder nadenken weggespoeld. Deze kunnen zich echter allemaal in de gootsteen gaan hechten. Met verstoppingen tot gevolg. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wees daarom heel voorzichtig met wat je door het putje spoelt. Zo loop je minder risico op een verstopte gootsteen.

Lees ook deze tips voor het bestrijden van ongedierte in huis

Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?