Koolhydraatarm dieet

Een koolhydraat dieet zorgt ervoor dat je lichaam weer energie heeft. Koolhydraten zijn voedingsstoffen zoals zetmeel en suikers, dus die zorgen voor directe energie. Zoals je ook al waarschijnlijk weet krijg je veel energie als je bijvoorbeeld snoep eet dat komt dus omdat snoep veel suiker bevat. Door koolhydraten binnen te krijgen heb je weer energie in je lichaam en blijft je lichaam warm. Zoals je dus al misschien weet is het moeilijk om helemaal geen koolhydraten te eten, je hebt ze natuurlijk nodig om voldoende energie te hebben voor de rest van de dag. Maar het is wel mogelijk om minder koolhydraten te eten dan dat je normaal waarschijnlijk eet, dat noemen ze een koolhydraatarm dieet of koolhydraatbeperkt dieet. Er zijn best wel veel vervangers die je zou kunnen eten en minder koolhydraten bevatten, hieronder volgt er meer over.

Wat mag je eten bij een koolhydraatarm dieet

Alhoewel het misschien lijkt dat er weinig keus is, heb je toch zeker veel keus meer dan je zou denken zoals :

 • Volkoren producten (met mate)
 • Vis en vlees
 • Amandelmeel
 • Groente en roodfruit
 • Noten
 • Zaden en pitten
 • Koolhydraatarme producten

Dit is het begin van wat je mag eten. Zoals je al kan zien heb je best wel veel keus omdat deze producten weer in andere producten zitten en zo gaat het door.

Vezels en koolhydraatarm dieet

Veel mensen eten liever geen roggebrood omdat ze bang zijn dik te worden, maar volkoren brood is zeker geen dikmaker. Volkoren brood bevat veel vezels en is juist gezond en goed voor je. Dus opzich is het niet erg om volkoren brood te eten het is juist heel voedzaam, maar als je dat niet wilt dan kan je het beste roggebrood eten. Roggebrood is een brood die weinig koolhydraten bevat en je ook zeker vol laat zitten voor een tijdje. Net als alles, is het belangrijk dat je niet te veel eet, eet roggebrood dus met mate en dan past het prima in een koolhydraatarme levensstijl Roggebrood bevat ook veel vezels en dat is ook weer goed voor je! Hierbij kan je ook wat op je brood doen als beleg zoals het volgende:

 1. Hüttenkäse, dit bevat bijna geen / weinig koolhydraten daarom is dit een geschikte beleg.
 2. 100 % pindakaas, zo lang het pindakaas is zonder toegevoegde zout en suiker is het zeker een gezonde beleg.
 3. Een plakje kaas, het is ook opzich geen probleem om een plakje kaas te gebruiken als beleg.
 4. Een gekookt ei, eieren zijn rijk aan eiwitten en het is zeker goed voor je om eieren te eten (liefst 3 per week), dus dit komt dan zeker goed uit voor je.

Je zou bij hüttenkäse of een plakje kaas nog wat stukjes komkommer of olijven bij kunnen toevoegen, als je dat lekker vindt.

Koolhydraatarme snacks

Natuurlijk zijn er ook weer veel koolhydraatarme snacks die je zou kunnen vervangen voor snacks die veel suikers bevatten, dit is ook weer zeker handig om rekening mee te houden wanneer je een koolhydraatarme dieet volgt. Hieronder volgen er een paar voorbeelden van koolhydraatarme snacks / tussendoortjes die je eventueel zou kunnen eten :

 1. Wortels. Ze zijn gezond, bevatten veel vezels en ze bevatten veel vitamine A wat goed is voor je ogen. Dus wortels zijn de geschikte tussendoortje
 2. Rijstwafels. Ze zijn niet echt gezond maar je zou ze zeker als tussendoortje kunnen eten, ze zijn heel licht. Hou er wel rekening mee dat je rijstwafels eet die minder tot liever geen zout bevatten.
 3. Gerookte zalm. Het bevat bijna geen koolhydraten en is heel lekker.
 4. Rauwkost salade. Dit is gemaakt van fijngesneden rauwe groenten en het wordt gemend met een saus, het meest gebruikte saus is yoghurtsaus.
 5. Pure chocola. Zo lang je een reep chocola koopt die minimaal 70 % pure chocola bevat dan is het helemaal goed. Hou er alsjeblieft dan wel rekening mee dat je niet alles in 1 keer op eet !
 6. Salade mix van groente. Zoals je al weet is groente heel gezond en kan het zeker geen kwaad om groente te eten. Elk soort groente bevat weer verschillende soorten vitamines en mineralen dus als je een salade mix maakt van verschillende groenten krijg je alle vitamines en mineralen binnen.
 7. Koekjes. Dit klinkt misschien al minder lekker voor je maar als er koekjes gemaakt zijn van dadels en havermout dan kan het zeker geen kwaad om er paar te eten.
 8. Fruit mix. Net als dat groente gezond is, is fruit natuurlijk ook weer heel gezond en kan het geen kwaad om wat lekker stukjes groente te eten. Je zou ook hierbij fruit in kleine stukjes snijden en het samen mixen, zo heb je een fruit mix helemaal zelfgemaakt ! Ga hierbij geen kant en klare fruitmix halen uit de winkel want die bevatten meestal meer suiker dan je misschien denkt
 9. Verschillende soorten noten. Zo lang het ongezouten noten zijn is het helemaal prima om wat te eten. Hierbij raadt ik je dan aan om ook ongebrande noten te eten, want bij gebrande noten zijn ze gefrituurd waardoor ze een beetje vet bevatten. Je kan de volgende noten eten : cashewnoten, pinda’s macadamia noten, hazelnoten, pistache noten, walnoten en amandelen.
 10. Kwart of yoghurt. Dit is ook weer een geschikte tussendoortje. Je zou ook wat fruit bij kunnen toevoegen om het iets lekkerder te maken voor jezelf.

Dit waren mijn top tien beste tussendoortjes / snacks die je zou kunnen eten als je koolhydraatarm wilt eten. Probeer elke dag ook wat anders uit zo wordt het niet saai voor je om koolhydraatarm te eten.

Lekkere hapjes die je eventueel zou kunnen maken / eten als je koolhydraatarm wilt eten :

 1. Gerookte zalm met groente, ze zijn allebei gezond en heel lekker samen.
 2. Gevulde champignons, vul champignons met heel klein fijngesneden groente.
 3. Groente chips met dip , maak zelf groente chips bijvoorbeeld van aardappelen en maak een eigen dip van avocado of paprika. Zo heb je zelfgemaakte chips met een zelfgemaakte dip.
 4. Hummus, dit kan je ook opzich als dip gebruiken maar dan bij stukjes groente.
 5. Je kan ook eventueel andere soorten vissen toevoegen bij je salade.

Je hoeft niet perse koolhydraatarm te eten om veel af te vallen het kan ook gewoon zo zijn dat jij je gewicht op peil wilt houden, dan is dit ook een goede keuze om de stappen te volgen. Maar als je echt graag wilt afvallen dan moet je alle ‘slechte’ suiker aan de kant zetten (geraffineerde suikers) en hiermee bezig gaan.

Je hebt ook koolhydraatarme pasta wat je eventueel soms zou kunnen eten als avondeten. Een koolhydraatarme pasta is meestal gemaakt van courgette, dit is een groente dus dan weet je zeker dat dit heel gezond is voor je. je kan eventueel zelf nog wat groente bij toevoegen en een zelfgemaakte gezonde saus bij maken.

Wat past niet binnen het koolhydraatarm dieet

Je darmen veranderen koolhydraten om in glucose. Je hersenen hebben glucose nodig, daarom kan het niet zijn dat je eet zonder koolhydraten binnen te krijgen want dat is slecht voor je ! Koolhydraten zijn heel belangrijk voor je hersenen en rode bloedcellen. Dus het is opzich geen probleem om minder koolhydraten te eten maar wel als je het helemaal niet gaat eten.

Wat moet je 100 % zeker niet eten of drinken als je minder koolhydraten wilt eten ? :

 • Snoep
 • Gebak
 • Wit brood
 • Witte pasta
 • Koekjes (tenzij het van havermout en dadels is gemaakt)
 • Hartige taart
 • Limonade
 • Frisdrank zoals cola, Fanta etc.
 • Chocola (tenzij het minstens 70 % pure chocola bevat)
 • Ontbijtrepen met suiker
 • Chips (tenzij het een lekkere zelfgemaakte groente chips is)
 • Gezouten noten

De volgende producten die ik voor je noteer zorgen ervoor dat je lichaam sneller verteerd. Dit hoef je niet perse te eten als jij je gewicht op peil wilt houden maar je zou het zeker wel kunnen eten als je wat kilo’s wilt afvallen. daarnaast bevatten ze veel eiwitten, wat belangrijk is voor spierherstel en opbouw, je wilt immers vet kwijtraken en geen spieren:

 • Tonijn
 • Zalm
 • Walnoten
 • Sojabonen
 • Pompenzaad
 • Eieren
Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?