Natuurlijke producten van bijen

Biologische honing is niet alleen erg lekker, maar ook heel gezond. Wie eenmaal biologische honing heeft geproefd van de online honingwinkel, zal nooit meer industriële honing in de supermarkt halen. Honing is echter niet het enige product dat door bijen wordt geproduceerd. Ze maken ook bijenwas. Dat is een soort was die de bijen maken met een stof die uit kleine klieren wordt afgescheiden. Van de was worden honingraten gemaakt, waar vervolgens de honing in wordt verzameld. Bijenwas is lichtgeel van kleur. Bij lage temperaturen is het hard, bij 36 graden wordt het kneedbaar en bij 60 graden of hoger is het vloeibaar.

Bijenwas gebruiken

Elke imker die bijenkorven heeft kan naast honing ook bijenwas leveren. Dat kan voor heel veel dingen worden gebruikt. Je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je nare gevolgen ondervindt van bijenwas, want het is een natuurlijk product, dat alleen maar positieve effecten heeft. In cosmetica wordt bijenwas gebruikt als verbindend product voor lippenstift en crèmes. Bijenwas maakt ook het inbrengen van zetpillen eenvoudiger. Wie graag snoept zal bijenwas misschien niet meteen herkennen, maar het wordt gebruikt om drop en zacht snoep te voorzien van een mooi glanzend laagje. Kortom, als bijenwas in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt is dat absoluut niet slecht voor de gezondheid.

Schoonmaken en waterdicht maken

Bijenwas is al eeuwenlang bekend vanwege de reinigende eigenschappen en de mogelijkheden die het biedt om stoffen waterbestendig te maken. Het werd veel gebruikt als boenwas om kleding te wassen, maar ook als poetsmiddel om houten meubelen, trappen en vloeren glanzend te maken. In de zeevaart is het een veelgebruikt product om de touwen en katrollen op schepen soepel te houden. Door bijenwas toe te voegen aan verf voor houten oppervlakken is het hout beter bestand tegen vocht. Bijenwas is ook bekend als brandstof. Vooral in kerken wordt het al eeuwenlang gebruikt om er kaarsen van te maken.

Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?