Onderzoek: wat is de duurzaamheid van kunstgras

Kunstgras, wij kennen het allemaal, maar waarschijnlijk vooral van de discussie op tv en in de media als het gaat om de voetbalwereld. Kunstgras is natuurlijk veel breder inzetbaar dan alleen bij een voetbalveld. In dit blog willen wij graag het een en ander op een rijtje zetten als het gaat om de duurzaamheid van kunstgras: Zijn er veel (duurzame) voordelen aan kunstgras of is het juist niet duurzaam? Het antwoord vind je hieronder, loop je even mee (over kunstgras)?

Duurzame voordelen van kunstgras op een rij

Om de gestelde vragen in de inleiding te beantwoorden, er zijn wel een behoorlijk aantal duurzame voordelen van kunstgras op te noemen, namelijk:

  • Ten eerste is kunstgras in tegenstelling tot gewoon gras zeer onderhoudsarm.
  • Ten tweede bespaar je water omdat kunstgras niet besproeid hoeft te worden. Dit is naast duurzaam ook een factor van belang als het gaat om besparen op kosten.
  • Ten derde bevat kunstgras tegenwoordig geen giftige stoffen meer, zoals dat vroeger in sommige gevallen nog wel zo was. Deze bewering is echter niet meer actueel.
  • Ten vierde kunnen sommige soorten kunstgras gerecycled worden en gaat het bovendien zeer lang mee. Dat kun je wel een dubbel voordeel noemen want het heeft én een lange levensduur, én het kan aan het eind van zijn levensduur ook nog eens gerecycled worden. Een zogeheten mes wat aan twee kanten snijdt dus.
  • Ten vijfde is kunstgras óók onderhoudsarm (minder verspilling van ingezette mindelen en daardoor dus duurzaam) omdat het niet tot nauwelijks kwetsbaar is voor ongedierte, onkruid, licht, vocht en schommelingen in temperatuur. Dat betekent naast enorme besparing, ook veel minder verspilling van hulpmiddelen die wél zullen worden moeten ingezet bij het rekening houden met deze factoren als men kiest voor regulier gras. Snap je het voordeel hiervan? Dat is namelijk tamelijk aanzienlijk, terwijl wij ook al de besparing van water noemde.
  • Ten zesde is kunstgras veel meer waterdoorlatend dan straatwerk. Dat betekent dat de natuurlijke omgeving waar het kunstgras is aangelegd veel meer kan profiteren van gevallen regenwater.
  • Ten zevende is er geen kunstmest nodig bij de toepassing van kunstmest. De duurzaamheid hiervan spreekt voor zich en is ook nog eens zeer actueel vanwege de hele stikstof discussie in de media.

Welke soort kunstgras is het meest duurzaam dan?

Elk soort kunstgras heeft wel de duurzaamheidskenmerken die wij hierboven noemde. Een extra vermelding waard is Polyamide kunstgras. Polyamide is een soort kunststof met een zeer hoge bestendigheidsgraad. Dit komt erop neer dat de levensduur enorm lang is. De duurzaamheid zit hem daarin dat er veel minder verspilling van middelen plaats vindt doordat je dit kunstgras lange tijd niet hoeft te vervangen.

Wel moeten wij je erop wijzen dat de duurzaamheid van kunstgras ook afhangt van hoe goed je ervoor zorgt. Het belangrijkste daarbij is om het goed droog en schoon te houden. Met dit belangrijke advies sluiten wij tevens dit blog over de duurzaamheid van kunstgras af. Hopelijk hebben wij je van nuttige informatie kunnen voorzien

Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?