Vinden van de juiste autoverzekering 

Als je in Nederland legaal een auto wilt rijden moet je naast een rijbewijs en kentekenbewijs ook een autoverzekering afsluiten. In het verkeer komen namelijk dagelijks ongelukken voor die soms tot dodelijke slachtoffers leiden. Om hoge kosten die ontstaan bij een verkeersongeval te dekken, is het belangrijk om een autoverzekering op je naam te hebben staan. Zonder een autoverzekering kan je niet alleen een fikse boete krijgen, maar ook een hoop geld kwijtraken aan schadekosten. In dit artikel leggen we verder uit hoe je een aansluitende autoverzekering kan kiezen.

Dekking soorten

Als je een auto hebt is het verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Met deze verzekering wordt de door jou veroorzaakte schade aan anderen en hun eigendommen vergoed, maar jouw schade moet je zelf dekken. Naast de WA-verzekering heb je nog de 'beperkt casco' verzekering en 'volledig casco' verzekering. De beperkt casco verzekering is inclusief de WA-verzekering, maar daarbij wordt ook jouw schade gedekt. Denk dan aan schade door storm, hagel, dieren en diefstal. Met de volledig casco verzekering, oftewel allrisk verzekering, ben je verzekerd voor alle soorten schade. Dus ook als je zelf tegen een muur rijdt of een andere bestuurder schept.

Aanvullende autoverzekeringen

Naast de hiervoor genoemde verzekeringen heb je nog een aantal aanvullende autoverzekeringen. Zo heb je de inzittendenverzekering waarmee zowel de bestuurder als de medepassagier verzekerd zijn. Dit is geen verplichte verzekering, maar wel aan te raden als je regelmatig met medepassagiers rijdt. Ook heb je de rechtsbijstandsverzekering en de no-claimbeschermer. De rechtsbijstandsverzekering is er vooral voor als je juridische hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld om verhaal te halen bij de tegenpartij. De no-claimbeschermer kan je elk jaar één keer gebruiken om schade te claimen, zonder dat de premie van je autoverzekering stijgt. Dit heeft dan wel invloed op je schadevrije jaren.

Belangrijke factoren

Bij het berekenen van je autoverzekering is het belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Hoe oud is de auto? Wanneer deze ouder is dan tien jaar, dan is een WA-verzekering meestal voldoende. Bij minder dan tien jaar is het slim om voor een beperkt of volledig casco te kiezen. Daarbij moet je bedenken hoeveel geld je beschikbaar hebt om bij schade uit te geven. Als dit niet ruim genoeg is, dan kan een bredere verzekering wellicht verstandiger zijn. Lees ook reviews van al bestaande klanten bij een verzekeraar om in te schatten hoe de verzekeraar te werk gaat. Ondanks dat de premie gebaseerd wordt op jouw kenmerken, verschilt deze per verzekeringsmaatschappij. Vergelijk dus zeker meerdere verzekeraars met elkaar. Tot slot: bekijk de voorwaarden van de verzekering, omdat deze ook per verzekeraar verschillen. Je wilt immers goed verzekerd zijn voor het geld dat je betaalt.

Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?