Hoe wordt buitenspelen leuk voor kinderen?

Je zult het vast en zeker vaker hebben gehoord, maar vroeger was het beter. Dit geldt zeker voor het buitenspelen. Waar vroeger buiten spelen zeer normaal was, zien we tegenwoordig steeds minder kinderen spelen op straat. Het wordt nog steeds gedaan, maar het mag nog wel meer gemotiveerd worden. In dit artikel zullen we daarom ook tips geven om buiten spelen te stimuleren en leuker te maken voor kinderen!

Spreek af met andere kinderen

Als ouder zijnde kun je actie ondernemen door met andere ouders af te spreken. Door met meer kinderen naar een speeltuin of grasveld te gaan, hebben kinderen samen plezier. Naast dat ze bewegen en spelen, wordt de sociale ontwikkeling van kinderen ook vergroot. Daarbij blijft samen spelen ook veel leuker als alleen. 

Bewegen is gezond

Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen zeer gezond is. Door jouw kinderen te stimuleren om buiten te spelen, krijgen ze al van jongs af aan hun dagelijkse beweging binnen. Het is voor het brein overigens ook veel beter, denk maar eens aan hutten bouwen, tekeningen maken op de straat of juist door zelf verschillende situaties te bedenken. Daarnaast help je je kind met de ontwikkeling van hun brein. 

Stimuleren van buiten spelen

Mocht je als ouder zijnde het buiten spelen willen stimuleren en tegelijkertijd leuker maken, dan dien je stimulans te creëren bij de kinderen. Dit kun je doen door middel van de volgende punten:

Buitenspeelgoed

Er zijn veel soorten speelgoed, maar mocht je buitenspeelgoed halen, dan kunnen kinderen dit alleen  buiten gebruiken. Denk eens aan stoepkrijt, een speelhuis, schommel en als laatste is de skelter een echte aanrader! 

Organiseer spellen

Wanneer het mooi weer is, kun je met andere ouders spellen organiseren. Bedenk spellen of zoek naar spellen die kinderen leuk vinden. Hou het uitdagend, spannend en laat het leuk houden voor jongens en meiden. Maak eens een mooie speurtocht of verzin een mooie escape room voor buiten. Er zijn duizenden spellen die gedaan kunnen worden, het enige wat jezelf nodig hebt is jouw brein. Denk vooral out of the box en zorg voor verrassingen!  

Vereniging 

Er zijn verschillende verenigingen die helpen met buiten spelen. Denk eens aan een sportverenining, maar je zou ook kunnen kijken naar buurtverenigingen (of zelf oprichten). Er zijn ook vereningen die zich inzetten voor kinderen zoals Jong Nederland (voornamelijk Jong Nederland Ospel) en de scouting. Ze zetten zich in voor buiten speel activiteiten. Het voordeel van zo een vereniging is dat er leiding is die er voor zorgen dat ze voor een uur of twee de kinderen onder hun hoede nemen. Vaak wordt er wekelijks een activiteit georganiseerd en dit wordt vaak buiten gedaan. 
 
Uiteindelijk is het belangrijk om als ouder zijnde een beetje inspanning te leveren om dit te stimuleren. Wanneer het kind eenmaal buiten begint te spelen, dan kun je de kinderen blijven motiveren en belonen. 

Onthoudt altijd dat buitenspelen gezond en leuk moet blijven. Zorg dat je het zo ook overdraagt aan de kinderen en maak er zelf iets leuks van! 


 

Terug naar Mama
Uw advertentie hier?