Voor het eerst een woning inrichten? Handige tips!

Studentenkamer, studio, appartement of woonhuis: in welk soort ruimte je ook gaat wonen, het is altijd spannend om voor het eerst iets moois te maken van de inrichting. Niet alleen wil je dat je woonplek fraai is, ook wooncomfort is belangrijk. Lees verder voor handige tips bij de inrichting.

Raamdecoratie is essentieel

Raamdecoratie is belangrijker dan je wellicht denkt, zoals gordijnen. Het liefst wil je raamdecoratie zo snel mogelijk hebben hangen, voor privacy en verduistering. Het is niet zo’n pretje om lang zonder te zitten, want zo kun je je nog moeilijk écht thuis voelen in je woning. Lekker de gordijnen dicht doen ’s avonds zorgt immers voor een gevoel van huiselijkheid. Denk allereerst na over het type raamdecoratie dat je wenst. Jaloezieën, rolgordijnen of lamellen: het kan allemaal. Maar de populairste keuze is toch wel gordijnen: klassiek en praktisch. Laat gordijnen op maat maken voor een perfecte aansluiting op de ramen. Wil je de gordijnen tot de vensterbank of tot de grond laten komen? Je hebt het helemaal voor het zeggen.

Basis eerst

Denk goed na over de basis van je interieur, want dit kun je niet meer zo eenvoudig aanpassen als je er eenmaal woont. We doelen met name op de vloeren en de muren. Wil je een nieuwe vloer leggen? Doe dit dan voordat je gaat verhuizen met al je spullen. En denk goed na over het type vloer. Van hout tot laminaat, van tegels tot tapijt, er zijn een heleboel opties. Elk type vloer heeft weer eigen voordelen. Wat betreft de wanden kun je gaan voor verf, behang of tegels: wat is hierin je voorkeur per ruimte?

Voldoende opbergruimte

Het is heel prettig om voldoende opbergruimte te hebben in huis. Het grootste voordeel? Je hebt veel minder rommel in huis – al is het natuurlijk nog wel altijd aan jou om de spullen ook daadwerkelijk in de kast te stoppen. Zorg voor een mooie kledingkast in de slaapkamer, het liefst een waar je al lekker veel in kwijt kunt. Ook in de woonkamer is een grote kast wenselijk, voor bijvoorbeeld boeken en andere items. Heb je nog meer ruimtes waar een kast past? Lekker doen. In de hal is een kast ook zeker welkom. Denk dan nog aan kastruimte in de keuken, voor je pannen en je voorraad items.

Meten is weten

Zeker voor de grote items in je woning gaat deze tip op: meten is weten. Het is natuurlijk een extra stap in je selectie voor bijvoorbeeld nieuwe meubels, maar het is absoluut belangrijk om te doen. Voor je het weet heb je een bank of tafel in huis staan die eigenlijk net niet past… dat wil je natuurlijk voorkomen. Pak daarom je meetlint erbij en meet alle nieuwe items die je op het oog hebt eerst op. Weet je zeker dat het past? Pas dan kun je het item in huis halen.

Blijf bij je stijl

Tot slot een stijlgerichte tip: blijf bij jouw wensen en voorkeuren qua designs. Dit is heel persoonlijk! Misschien wil je wel een bepaalde kleur naar voren laten komen in je interieur. Of houd juist een bepaalde interieurstijl aan: van modern tot landelijk. Het kan ook zo zijn dat je veel retro of tweedehands spullen in je woning wilt hebben staan. Er zijn genoeg ideeën te bedenken. Het is in ieder geval niet noodzakelijk om met de trends mee te gaan, zeker als dit eigenlijk niet bij je past. Onthoud: jij gaat in de woning wonen, daarom is het belangrijk dat jij de spullen om je heen mooi vindt.

Het is essentieel om de praktische zaken op orde te hebben in de woning, zoals de vloeren, muren en raamdecoratie. Let er verder op dat je de woning inricht in jouw smaak. Zo voel je je er al snel thuis!
 

Terug naar Lifestyle
Uw advertentie hier?