Wasbare luiers of wegwerpluiers?

Wanneer we het over baby’s hebben, dan zijn de luiers vaak een van de gespreksonderwerpen. Een van de vragen zou kunnen gaan welke vorm jij kiest als luiers voor jouw baby. In dit artikel zullen we twee vormen van luiers bespreken, de wegwerpluiers en de de wasbare luiers. Om te kijken welke voordeliger zijn voor het dagelijkse huishouden, zullen we ze met elkaar  vergelijken. Dit wordt gedaan aan de hand van vier aspecten. 

Verschil voor de baby’s

Als we gaan kijken naar de baby’s dan is het belangrijk dat het vocht goed opgenomen wordt. Wasbare luiers absorberen minder snel het vocht dan wegwerpluiers, al betekent dit niet dat de wasbare luier niet goed kan absorberen. Vaak wordt dit versterkt door inleggers die de absorptie verbeteren. 

Het voordeel dat de wasbare luiers minder goed vocht opnemen, is dat de baby’s het sneller gaan voelen. Dit zorgt ervoor dat baby’s sneller zindelijk zijn, doordat ze gaan merken dat ze hebben geplast in hun broek en dat dit minder fijn aanvoelt. Dit is overigens wetenschappelijk bewezen. 

Het laatste punt is de irritatie aan de billen van de baby’s. Het komt vaker bij de wegwerpluiers voor dat deze voor irritatie zorgen en dit is bij de wasbare luiers niet tot nauwelijks het geval. 

Verschil voor de ouders

Het grote verschil tussen de luiers is voornamelijk dat de wasbare luiers gewassen dienen te worden na gebruik. Waarbij je normaliter de luiers direct weggooit, dien je nu de luiers in de wasmachine te doen, te laten drogen en dan weer hergebruiken. Dit zorgt weer voor een extra wasonderdeel, maar het scheelt dat het toegevoegd kan worden aan de andere was. 

Als we gaan kijken naar lekgevaar, dan hebben wegwerpluiers een anti-lekrandje die naar buiten vouwen. Bij wasbare luiers is er vaak een betere aansluiting op het lijf van de baby’s, waardoor het vocht nauwelijks kan ontsnappen. Dit komt door het elastiek, drukknoopjes of klittenband. 

Als laatste wordt er gekeken naar het gemak en hygiëne. Bij wegwerpluiers kun je de luiers direct dumpen en dit is voornamelijk prettig bij de grote boodschap. Bij wasbare luiers komen er net wat meer handelingen bij kijken. Het is overigens niet moeilijk om dit uit te voeren, al ervaren sommige ouders dit iets vervelender als anderen. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in wasbare luiers, maar nog twijfelen over de werking, dan kun je kiezen voor dit wasbare luiers proefpakket. Probeer ze uit en ervaar zelf of de wasbare luiers bij jou passen. 

Verschil voor de portemonnee

Als er gekeken wordt naar de kosten van de luiers, dan kunnen we concluderen dat wasbare luiers op lange termijn meer kostenbesparend zijn dan ervoor te kiezen om steeds wegwerpluiers te kopen, ook al zijn deze in de actie. Mocht je de extra handelingen niet erg vinden dan zijn de wasbare luiers de beste optie. Daarbij verlaag je ook direct de irritaties aan de billen van de baby. 

Verschil voor het milieu 

Wegwerpluiers zijn slechter voor het milieu omdat ze zorgen voor bergen afval. Daartegen over staan de wasbare luiers wel weer aan hogere energiekosten, doordat er een extra was gedaan moet worden. Al is dit veel beter voor het milieu dan de bergen afval. Met name vergeleken met de torenhoge afval die momenteel gaande is, is het voor iedereen beter als er minder luiers weggegooid worden. De katoenproductie gaat er beter door presteren om voor wasbare luiers te gaan, dit komt voornamelijk omdat er minder chemicaliën gebruikt hoeven te worden. (dit zijn geen schadelijke chemicaliën voor baby’s, mocht je hiervan schrikken).

In het algemeen raden wij wasbare luiers voor baby’s aan!

Terug naar Mama
Uw advertentie hier?